Beste boeken ooit

Boeken top 100 aller tijden. In februari 2004 publiceerden de boekhandels in Nederland een top 100 aller tijden.

Nr
Titel
NL
1

Harry Mulisch

De ontdekking van de hemel

De ontdekking van de hemel is een boek van Harry Mulisch. Het boek wordt soms beschouwd als het magnum opus van deze auteur.

Het boek bestaat uit vier delen en is in feite een dialoog, wat blijkt uit de proloog, epiloog, en drie intermezzo's. Een engel brengt verslag uit aan een hoger geplaatste engel over hoe hij zijn missie volbracht heeft. God is namelijk teleurgesteld geraakt in de mens en wil zijn contract met de mensheid intrekken. Dit contract heeft hij gesloten met Mozes in de vorm van de Stenen Tafelen waarop de Tien Geboden staan.

De engel heeft daarvoor van alles naar zijn hand gezet. Zo laat hij Gavrilo Princip in 1914 de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije neerschieten, zodat de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Ook de Tweede Wereldoorlog speelt een rol door het eveneens bij elkaar brengen van de twee andere grootouders, die de genetisch juiste messiasfiguur in de wereld moeten brengen.

Het verhaal begint met het introduceren van Onno Quist en Max Delius (die net zoals de auteur van dit werk een vader heeft die een Oostenrijkse nazi was en een moeder had die Joods was). Op velerlei wijze wordt duidelijk dat Max Delius veel overeenkomsten heeft met de auteur en dat zijn vriendschap met Onno Quist veel trekken vertoont van die tussen Mulisch en Jan Hein Donner. De vrouw die de moeder van de messiasfiguur moet worden is Ada Brons, een jonge celliste van twintig jaar. Eerst heeft Ada een relatie met Max Delius maar ze trouwt in Amsterdam met zijn vriend Onno Quist. Na een eenmalig Cubaans slippertje met Max wordt de ideale persoon Quinten Quist geboren terwijl zijn moeder Ada in coma ligt. Voor ongeveer de helft volgt het verhaal de ontwikkeling van Quinten Quist, die na een lange reis de Stenen Tafelen vindt in het Sancta Sanctorum boven aan de Heilige Trap in Rome. Hij wordt daarbij geholpen door zijn hervonden wettelijke vader Onno Quist. Ze reizen samen naar Jeruzalem, waar God de Stenen Tafelen terugneemt, met Quinten erbij.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/De_ontdekking_van_de_hemel
2

JRR Tolkien

In de ban van de ring

De trilogie In de ban van de ring vormt de grondslag voor de moderne fantastische literatuur en is verkozen tot beste boek van de twintigste eeuw.
De reisgenoten: Wanneer de Hobbit Frodo van zijn excentrieke oom Bilbo Balings een ring cadeau krijgt, kan hij niet vermoeden dat dit het begin is van een groot avontuur. De tovenaar Gandalf legt hem uit dat het geen gewone ring is; het is de Ene Ring die door de Donkere Vorst Sauron is gemaakt om er de wereld mee te overheersen. En zolang de Ring niet vernietigd is, zal die dreiging blijven bestaan.
De Twee Torens: Ringdrager Frodo heeft samen met zijn maatje Sam de taak om de Ene Ring naar de Doemberg in het land Mordor te brengen. Daar is de Ring gesmeed en alleen daar kan hij vernietigd worden. Voor hen ligt een barre tocht. Er dreigt gevaar: niet alleen onderweg, maar ook in Mordor zelf, waar de Donkere Vorst Sauron is teruggekeerd en waar zijn legers van Orks hun kampen hebben.
De Terugkeer van de Koning: Frodo en zijn vriend Sam zijn aangekomen in Mordor, het land van schaduwen, waar ze onder het spiedende oog van Sauron het laatste deel van de lotsbestemming van de Ring proberen te vervullen. Terwijl de zwarte schaduw van Sauron langzaam over Midden-aarde trekt, proberen de twee Hobbits dapper hun haast onmogelijke opdracht uit te voeren.
3

Donna Tartt

De verborgen geschiedenis

Donna Tart beschrijft in haar erudiete en bedwelmende roman de lotgevallen van een groep studenten die door haar eigen morele hoogmoed ten val komt. Richard Papen, een ingetogen student van eenvoudige afkomst, wordt tot zijn verbazing opgenomen in een groepje arrogante en excentrieke studenten, dat zich -in de ban van een leraar- op het bestuderen van de Griekse beschaving heeft gestort. In het tweede semester wordt hij ingewijd in het drama dat zich heeft voltrokken.

Zelden is een literair debuut door kopers en kritiek zo unaniem geprezen en bewonderd. De verborgen geschiedenis is dŽ literaire sensatie van de jaren negentig.
4

JJ Voskuil

Het bureau

Voskuil werkte tussen 1957 en 1987 aan het Instituut voor Dialectologie, Volks- en Naamkunde, later hernoemd tot Meertens Instituut. Zijn jarenlange ervaring daar verwerkte hij in de romancyclus Het Bureau, die uit zeven delen bestaat en hem bekend zou maken bij het grote publiek. Zijn magnum opus verscheen tussen 1996 en 2000. Het Bureau werd ongekend populair. Voskuils alter ego Maarten Koning vormt de hoofdpersoon in deze magistrale cyclus, die zeer nauwgezet en tot in de kleinste details de menselijke verhoudingen weergeeft op het instituut. Veel lezers herkenden hun eigen werkervaringen erin, wat de populariteit mede verklaard. Honderden personages maken hun opwachting in deze grootste romancyclus uit de Nederlandse literatuur.
5

Gerard Reve

De avonden

De Avonden is een van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse literatuur het is klassiek geworden als de aangrijpende beschrijving van de verstikkende saaiheid die Nederland in de naoorlogse jaren beheerste. In Frits van Egters weerspiegelt zich de jeugd, die zijn leven ziet verlopen in zinloosheid, eentonigheid en eenzaamheid. Humor en de hoop dat er toch een hoger en groter Iets bestaat, houden hem op de been. De geluiden van afschuw over dit boek, bijvoorbeeld door Godfried Bomans, die meende dat Reves geestelijke gezondheid 'bij een langer aanhouden van deze gesteldheid ernstig gevaar loopt', zijn inmiddels ernstig tegengesproken door de velen voor wie De Avonden het mooiste boek is dat ze ooit lazen. De roman beleefde meer dan vijftig drukken en wordt beschouwd als een van de belangrijkste romans van na 1945 een roman die steeds weer nieuwe lezers weet te veroveren.
6

Willem Frederik Hermans

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen is het meesterlijke verhaal van de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen onderzoek wil verrichten om de hypothese van zijn leermeester en promotor Sibbelee te staven. Issendorf is ambitieus: hij hoopt dat hem op deze reis iets groots te wachten staat, dat zijn naam aan een belangrijk wetenschappelijk feit zal worden verbonden. Deze ambitie hangt samen met het verlangen het werk van zijn vader, die door een ongeluk tijdens een onderzoekstocht om het leven kwam, te voltooien. Nooit meer slapen is een grootse roman over grote dromen.
7

Willem Frederik Hermans

De donkere kamer van Damokles

Misschien is De donkere kamer van Damokles (1958) van Willem Frederik Hermans wel de beroemdste Nederlandse roman over de Tweede Wereldoorlog. Het is in ieder geval een onmiskenbaar hoogtepunt uit het oeuvre van de Amsterdamse schrijver. Al HermansÕ bekende themaÕs komen naar voren in deze thriller over de Nederlandse oorlogsjaren. In De donkere kamer van Damokles zijn de grenzen tussen schuld en onschuld en waarheid en bedrog nauwelijks zichtbaar. Osewoudt of Dorbeck, verzetsheld of verrader? Wie is wie en wie is wat; de lezer mag het zeggen.

8

Tessa de Loo

De tweeling

De Tweeling is een boek van Tessa de Loo over twee zussen Lotte en Anna.

Op het boek is de film De Tweeling gebaseerd, geregisseerd door Ben Sombogaart. Deze film was genomineerd voor een Oscar.

9

Thomas Rosenboom

Publieke werken

Amsterdam, 1888. Vioolbouwer Walter Vedder leest in de krant dat er op de plaats van zijn huis een groot hotel zal worden gebouwd. Hij start een slepende rechtzaak tegen de NV Victorie Hotel; zij moeten hem immers uitkopen. Met het geld dat hij hoopt te krijgen wil hij, samen met zijn neef Anijs uit Drenthe, honderd arme veenwerkers naar Amerika laten emigreren.
Publieke werken is een uiterst strak gecomponeerde historische roman, sober verteld, zij het dat lyrische en nerveuze uitbarstingen ook in dit boek niet ontbreken.
10

Geert Mak

De eeuw van mijn vader

Wat verbindt ons met al diegenen die in de voorbije eeuw geleefd hebben? Is het niet hun menselijkheid, hun blindheid soms, meer nog dan hun grote en kleine heldendom? Geert Mak schreef een biografie van het Nederland van de twintigste eeuw in de vorm van een familiegeschiedenis. Aan de hand van interviews, oude krantenberichten en vele honderden bewaard gebleven brieven vertelt hij over het landelijke Nederland aan het begin van de eeuw, over de opkomst van de katholieke, protestantse en rode zuilen, over de crisis en het anti-semitisme in de jaren dertig, de andere wereld van 'ons Indi‘', de oorlog in Europa en Azi‘, de mentaliteit van de wederopbouw, de dromerijen van de jaren zestig, de zakelijkheid daarna.

Het is een geschiedenis door de achterdeur, verteld vanuit de keuken van een doorsnee Nederlandse familie, die van Geert Mak zelf. Hoe ging men om met ziekte, seks en dood in 1910? Wat bezielde die merkwaardige emancipatiebeweging van de gereformeerde mannenbroeders? Hoe dachten de Nederlanders in hun tijd over grote historische gebeurtenissen als de Eerste Wereldoorlog, de machtsgreep van Hitler, de Duitse bezetting, de politionele acties? En hoe ging het daarna verder, met de rock-'n-roll, de televisie, de neergang van de zuilen, de auto, het geld?
11

Gabriel Garcia Marquez

Honderd jaar eenzaamheid

De ontdekking van de hemel is een boek van Harry Mulisch. Het boek wordt soms beschouwd als het magnum opus van deze auteur.

Het boek bestaat uit vier delen en is in feite een dialoog, wat blijkt uit de proloog, epiloog, en drie intermezzo's. Een engel brengt verslag uit aan een hoger geplaatste engel over hoe hij zijn missie volbracht heeft. God is namelijk teleurgesteld geraakt in de mens en wil zijn contract met de mensheid intrekken. Dit contract heeft hij gesloten met Mozes in de vorm van de Stenen Tafelen waarop de Tien Geboden staan.

De engel heeft daarvoor van alles naar zijn hand gezet. Zo laat hij Gavrilo Princip in 1914 de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije neerschieten, zodat de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Ook de Tweede Wereldoorlog speelt een rol door het eveneens bij elkaar brengen van de twee andere grootouders, die de genetisch juiste messiasfiguur in de wereld moeten brengen.

Het verhaal begint met het introduceren van Onno Quist en Max Delius (die net zoals de auteur van dit werk een vader heeft die een Oostenrijkse nazi was en een moeder had die Joods was). Op velerlei wijze wordt duidelijk dat Max Delius veel overeenkomsten heeft met de auteur en dat zijn vriendschap met Onno Quist veel trekken vertoont van die tussen Mulisch en Jan Hein Donner. De vrouw die de moeder van de messiasfiguur moet worden is Ada Brons, een jonge celliste van twintig jaar. Eerst heeft Ada een relatie met Max Delius maar ze trouwt in Amsterdam met zijn vriend Onno Quist. Na een eenmalig Cubaans slippertje met Max wordt de ideale persoon Quinten Quist geboren terwijl zijn moeder Ada in coma ligt. Voor ongeveer de helft volgt het verhaal de ontwikkeling van Quinten Quist, die na een lange reis de Stenen Tafelen vindt in het Sancta Sanctorum boven aan de Heilige Trap in Rome. Hij wordt daarbij geholpen door zijn hervonden wettelijke vader Onno Quist. Ze reizen samen naar Jeruzalem, waar God de Stenen Tafelen terugneemt, met Quinten erbij.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/De_ontdekking_van_de_hemel
12

Isabel Allende

Het huis met de geesten

De trilogie In de ban van de ring vormt de grondslag voor de moderne fantastische literatuur en is verkozen tot beste boek van de twintigste eeuw.
De reisgenoten: Wanneer de Hobbit Frodo van zijn excentrieke oom Bilbo Balings een ring cadeau krijgt, kan hij niet vermoeden dat dit het begin is van een groot avontuur. De tovenaar Gandalf legt hem uit dat het geen gewone ring is; het is de Ene Ring die door de Donkere Vorst Sauron is gemaakt om er de wereld mee te overheersen. En zolang de Ring niet vernietigd is, zal die dreiging blijven bestaan.
De Twee Torens: Ringdrager Frodo heeft samen met zijn maatje Sam de taak om de Ene Ring naar de Doemberg in het land Mordor te brengen. Daar is de Ring gesmeed en alleen daar kan hij vernietigd worden. Voor hen ligt een barre tocht. Er dreigt gevaar: niet alleen onderweg, maar ook in Mordor zelf, waar de Donkere Vorst Sauron is teruggekeerd en waar zijn legers van Orks hun kampen hebben.
De Terugkeer van de Koning: Frodo en zijn vriend Sam zijn aangekomen in Mordor, het land van schaduwen, waar ze onder het spiedende oog van Sauron het laatste deel van de lotsbestemming van de Ring proberen te vervullen. Terwijl de zwarte schaduw van Sauron langzaam over Midden-aarde trekt, proberen de twee Hobbits dapper hun haast onmogelijke opdracht uit te voeren.
13

De naam van de roos

Umberto Eco

Donna Tart beschrijft in haar erudiete en bedwelmende roman de lotgevallen van een groep studenten die door haar eigen morele hoogmoed ten val komt. Richard Papen, een ingetogen student van eenvoudige afkomst, wordt tot zijn verbazing opgenomen in een groepje arrogante en excentrieke studenten, dat zich -in de ban van een leraar- op het bestuderen van de Griekse beschaving heeft gestort. In het tweede semester wordt hij ingewijd in het drama dat zich heeft voltrokken.

Zelden is een literair debuut door kopers en kritiek zo unaniem geprezen en bewonderd. De verborgen geschiedenis is dŽ literaire sensatie van de jaren negentig.
14

Marianne Frederiksson

Anna, Hanna en Johanna

Voskuil werkte tussen 1957 en 1987 aan het Instituut voor Dialectologie, Volks- en Naamkunde, later hernoemd tot Meertens Instituut. Zijn jarenlange ervaring daar verwerkte hij in de romancyclus Het Bureau, die uit zeven delen bestaat en hem bekend zou maken bij het grote publiek. Zijn magnum opus verscheen tussen 1996 en 2000. Het Bureau werd ongekend populair. Voskuils alter ego Maarten Koning vormt de hoofdpersoon in deze magistrale cyclus, die zeer nauwgezet en tot in de kleinste details de menselijke verhoudingen weergeeft op het instituut. Veel lezers herkenden hun eigen werkervaringen erin, wat de populariteit mede verklaard. Honderden personages maken hun opwachting in deze grootste romancyclus uit de Nederlandse literatuur.
15

Sandor Marai

Gloed

De Avonden is een van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse literatuur het is klassiek geworden als de aangrijpende beschrijving van de verstikkende saaiheid die Nederland in de naoorlogse jaren beheerste. In Frits van Egters weerspiegelt zich de jeugd, die zijn leven ziet verlopen in zinloosheid, eentonigheid en eenzaamheid. Humor en de hoop dat er toch een hoger en groter Iets bestaat, houden hem op de been. De geluiden van afschuw over dit boek, bijvoorbeeld door Godfried Bomans, die meende dat Reves geestelijke gezondheid 'bij een langer aanhouden van deze gesteldheid ernstig gevaar loopt', zijn inmiddels ernstig tegengesproken door de velen voor wie De Avonden het mooiste boek is dat ze ooit lazen. De roman beleefde meer dan vijftig drukken en wordt beschouwd als een van de belangrijkste romans van na 1945 een roman die steeds weer nieuwe lezers weet te veroveren.
16

Karel Glastra van Loon

De passievrucht

Nooit meer slapen is het meesterlijke verhaal van de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen onderzoek wil verrichten om de hypothese van zijn leermeester en promotor Sibbelee te staven. Issendorf is ambitieus: hij hoopt dat hem op deze reis iets groots te wachten staat, dat zijn naam aan een belangrijk wetenschappelijk feit zal worden verbonden. Deze ambitie hangt samen met het verlangen het werk van zijn vader, die door een ongeluk tijdens een onderzoekstocht om het leven kwam, te voltooien. Nooit meer slapen is een grootse roman over grote dromen.
17

Theo Thijssen

Kees de jongen

Misschien is De donkere kamer van Damokles (1958) van Willem Frederik Hermans wel de beroemdste Nederlandse roman over de Tweede Wereldoorlog. Het is in ieder geval een onmiskenbaar hoogtepunt uit het oeuvre van de Amsterdamse schrijver. Al HermansÕ bekende themaÕs komen naar voren in deze thriller over de Nederlandse oorlogsjaren. In De donkere kamer van Damokles zijn de grenzen tussen schuld en onschuld en waarheid en bedrog nauwelijks zichtbaar. Osewoudt of Dorbeck, verzetsheld of verrader? Wie is wie en wie is wat; de lezer mag het zeggen.

18

JM Coetzee

In ongenade

De Tweeling is een boek van Tessa de Loo over twee zussen Lotte en Anna.

Op het boek is de film De Tweeling gebaseerd, geregisseerd door Ben Sombogaart. Deze film was genomineerd voor een Oscar.

19

Jostein Gaarder

De wereld van Sofie

Amsterdam, 1888. Vioolbouwer Walter Vedder leest in de krant dat er op de plaats van zijn huis een groot hotel zal worden gebouwd. Hij start een slepende rechtzaak tegen de NV Victorie Hotel; zij moeten hem immers uitkopen. Met het geld dat hij hoopt te krijgen wil hij, samen met zijn neef Anijs uit Drenthe, honderd arme veenwerkers naar Amerika laten emigreren.
Publieke werken is een uiterst strak gecomponeerde historische roman, sober verteld, zij het dat lyrische en nerveuze uitbarstingen ook in dit boek niet ontbreken.
20

Harry Mulisch

De aanslagÊ

Wat verbindt ons met al diegenen die in de voorbije eeuw geleefd hebben? Is het niet hun menselijkheid, hun blindheid soms, meer nog dan hun grote en kleine heldendom? Geert Mak schreef een biografie van het Nederland van de twintigste eeuw in de vorm van een familiegeschiedenis. Aan de hand van interviews, oude krantenberichten en vele honderden bewaard gebleven brieven vertelt hij over het landelijke Nederland aan het begin van de eeuw, over de opkomst van de katholieke, protestantse en rode zuilen, over de crisis en het anti-semitisme in de jaren dertig, de andere wereld van 'ons Indi‘', de oorlog in Europa en Azi‘, de mentaliteit van de wederopbouw, de dromerijen van de jaren zestig, de zakelijkheid daarna.

Het is een geschiedenis door de achterdeur, verteld vanuit de keuken van een doorsnee Nederlandse familie, die van Geert Mak zelf. Hoe ging men om met ziekte, seks en dood in 1910? Wat bezielde die merkwaardige emancipatiebeweging van de gereformeerde mannenbroeders? Hoe dachten de Nederlanders in hun tijd over grote historische gebeurtenissen als de Eerste Wereldoorlog, de machtsgreep van Hitler, de Duitse bezetting, de politionele acties? En hoe ging het daarna verder, met de rock-'n-roll, de televisie, de neergang van de zuilen, de auto, het geld?
21

Patrick Suskind

Het parfum

22

J Bernlef

Hersenschimmen

23

Benoite Groult

Zout op mijn huis

24

Thea Beckman

Kruistocht in spijkerbroek

25

Hella Haasse

Sleuteloog

26

John Irving

De wereld volgens Garp

27

Jung Chang

Wilde zwanen

28

Paulo Coelho

De alchemist

29

Nicci French

Onderhuids

30

Jonathan Safran Foer

Alles is verlicht

31

Gabriel Garcia Marquez

Liefde in tijden van cholera

32

Hella Haasse

Heren van de thee

33

LN Tolstoj

Anna Karenina

34

Isabel Allende

Paula

35

Leon de Winter

God's gym

36

Judith Koelemeijer

Het zwijgen van Maria Zachea

37

Multatuli

Max Havelaar

38

Chaim Potok

Uitverkoren

39

Milan Kundera

De ondragelijke lichtheid van het bestaan

40

Arthur Japin

De zwarte met het witte hart

41

Keri Hulme

Kerewin

42

Per Olov Enquist

Het bezoek van de lijfarts

43

Arthur Golden

Dagboek van een geisha

44

Herbjoerg Wassmo

Het boek Dina

45

Connie Palmen

De vriendschap

46

JK Rowling

Harry Potter en de vuurbeker

47

John Irving

Bidden wij voor Owen Meany

48

Marion Bradley

Nevelen van Avalon

49

Jeroen Brouwers

Geheime kamers

50

Connie Palmen

I.M.

51

Anna Enquist

Het meesterstuk

52

JK Rowling

Harry Potter en de steen der wijzen

53

Rascha Peper

Wie scheep gaat

54

Louis Couperus

Eline Vere

55

Helen Fielding

Het dagboek van Bridget Jones

56

Yann Martel

Het leven van Pi

57

Louis Couperus

De boeken der kleine zielen

58

JK Rowling

Harry Potter en de gevangene van Azkaban

59

Chaim Potok

Mijn naam is Asjer Lev

60

Ferdinand Bordewijk

Karakter

61

Bernard Schlink

De voorlezer

62

Hugo Claus

Het verdriet van Belgi‘

63

Renate Dorrestein

Een hart van steen

64

Boudewijn Buch

De kleine blonde dood

65

Jan Wolkers

Turks fruit

66

Anna Enquist

Het geheim

67

Louis de Bernieres

Kapitein Corelli's mandoline

68

Harry Mulisch

Siegfried

69

Jean M Auel

De stam van de holebeer

70

Marianne Frederiksson

Simon

71

Nicci French

De verborgen glimlach

72

JK Rowling

Harry Potter en de orde van de feniks

73

Lulu Wang

Het lelietheater

74

JD Salinger

De vanger in het graan

75

Ronald Giphart

Phileine zegt sorry

76

Thomas Rosenboom

De nieuwe man

77

Willem Frederik Hermans

Onder professoren

78

Louis Couperus

Van oude mensen de dingen die voorbijgaan

79

Nicci French

Bezeten van mij

80

De Bijbel

81

Joost Zwagerman

Vals Licht

82

Nicci French

De bewoonde wereld

83

Marianne Frederiksson

Volgens Maria Magdalena

84

Jane Austen

Trots en vooroordeel

85

Michel Faber

Lelieblank, scharlaken rood

86

Renate Dorrestein

Het duister dat ons scheidt

87

Herman Hesse

Narziss en Goldmund

88

Jeroen Brouwers

Bezonken rood

89

Willem Frederik Hermans

Au pair

90

Antoine de Saint-ExupŽry

De kleine prins

91

PF ThomŽse

Schaduwkind

92

Hella Haasse

Het woud der verwachting

93

Frank MacCourt

De as van mijn moeder

94

Thomas Mann

De toverberg

95

Marianne Frederiksson

De nachtwandelaar

96

Nescio

Titaantjes

97

Hubert Lampo

De komst van Joachim Stiller

98

Nicci French

De rode kamer

99

Henning Mankell

De witte leeuwin

100

Waris Dirie

Mijn woestijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>